31-08-2023 Een blik vooruit op de Eredivisie 2023/2024 (Blog)
31-08-2023
Een blik vooruit op de Eredivisie 2023/2024

Het speelschema van de Eredivisie voor het seizoen 2023/24 is weer definitief. De Eredivisie is het hoogste niveau van betaald voetbal in Nederland. De doelen van velen voor het komende seizoen zijn natuurlijk zoals gewoonlijk het geld en de eeuwige faam. Er zijn ook twee gegarandeerde UEFA Champions League-plaatsen voor Nederlandse clubs. De verwachtingen zijn dan ook dan er volle inzet voor dat te bereiken getoond zal worden. De kijkers hopen hierdoor natuurlijk op nog meer spectaculaire voetbalprestaties, en eventueel een goed gokje te wagen. Daarentegen zijn de afgelopen jaren veel clubs, 15 van de 34, gedegradeerd tot de Keuken Kampioen Divisie, wat niemand zag aankomen.

Ajax en Feyenoord staan niet verrassend bovenaan, met Ajax gedurende de afgelopen jaren als de winnaar van de competitie. Betreft de ranglijst was het seizoen 2022/2023 was het een slecht seizoen voor Ajax, de grote Nederlandse tegenstander van Feyenoord. Met een derde plek stonden ze sinds 2008/2009 voor het eerst niet op de eerste twee plaatsen. Ze zullen daardoor voor het eerst niet meedoen aan de UEFA Champions League. Feyenoord laat op de ranglijst AZ Alkmaar met maar twee punten voorsprong AZ Alkmaar achter zich liggen. De Eredivisie-titelfavorieten van 2023/24 zijn: Ajax, Feyenoord, PSV, AZ Alkmaar en Utrecht, die allemaal favorieten zijn in de Eredivisie-weddenschappen.

Sinds de wijzigingen van 2018 is het opstellen van het Eredivisie-schema complexer geworden aangezien er rekening gehouden moet worden met de in Europa spelende clubs. FC Volendam en Vitesse zullen op vrijdagavond 11 augustus om 20.00 uur het Eredivisie-seizoen in Volendam openen.De landskampioen, Feyenoord, zal pas op zondag 13 augustus om 14.30 uur in de Kuip beginnen tegen Fortuna Sittar. Fans van wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord moeten op de eerste grote wedstrijd van het seizoen wachten tot 14.30 uur op 24 september.

De Eredivisie zal ook weer vol staan van de prestaties van individuele talenten. Feyenoord’s manager Arne Slot is daar zeker een van. Hij heeft veel bewonderaars door heel Europa. Hij zal door de rest van Europa tijdens de Eredivisie op de voet gevolgd worden, wat Feyenoord internationaal meer faam zal geven.

‘Smaldini’ oftewel de links-achter van FC Twente, Gijs Smal. Smal speelde tijdens de competitie gedurende het laatste seizoen de meeste minuten van alle spelers van FC Twente in de competitie. Hij miste enkel 89 minuten gedurende het gehele seizoen. Alleen Václav Cerny scoorde meer open-play shot-ending-sequenties. Smaldini creëerde vooral kansen voor zijn teamgenoten, met slechts vijf spelers in de competitie die meer schietkansen creëerden vanuit open spel dan deze linksback. Zijn balbezit was ook niet slecht. Enkel 10 spelers scoorden hoger.

Een groot deel van het succes van Sparta Rotterdam was te danken aan doelman Nick Olij. Sparta Rotterdam was een grote verrassing tijdens het Eredivisie-seizoen 2022-23. Ze scoorden hun hoogste klassering sinds 1995-96. Daarbij eindigden ze hun campagne met hun hoogste puntentotaal sinds 1984-85. Olij had nooit eerder in de hoogste klasse gespeeld en afgelopen zomer tekende hij bij NAC Breda nadat hij met 37 tegendoelpunten in 34 wedstrijden het vierde beste verdedigende record in de competitie behaalde. De consistente factor in het bereiken van de doelstelling van AZ Alkmaar, de top drie van de Eredivisie, is de 24-jarige middenvelder Tijjani Reijnders. Gedurende de Eredivisie scoorden slechts vier spelers meer passes in de laatste derde. Hij werd zevende in gecreëerde kansen en tweede voor secundaire kansen. De indrukwekkende prestaties van Reijnders hebben blijkbaar de aandacht van bondscoach Ronald Koeman getrokken, die hem in de volledige selectie heeft opgenomen. Deze zomer krijgt hij de kans zijn debuut te maken bij Oranje.

Dušan Tadić van Ajax zal ook dit seizoen kansen creëren voor zijn teamgenoten. De 34-jarige eindigde in de Eredivisie 2022/23 als MVP met 29 doelpunten. Hij creëerde 163 kansen binnen één seizoen, wat in de top 10 van de geschiedenis van Europese competities belandde. Hij staat bekend om zijn geweldige gevoel voor tijd en ruimte, maar ook zijn consistentie. Enkel acht andere spelers in dezelfde periode wisten zich te plaatsen in een enkele top-zeven Europese competitie.

Kortom, een boel om naar uit te kijken. Weer een zomer vol met wedstrijden. Spannende momenten zijn zeker beloofd door hoe er alles voor staat. Een gokje wagen wordt hierdoor niet verrassend spannender.


naar het blog overzicht >>